Olej krokoszowy vs. oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek jest znanym i lubianym produktem pochodzenia roślinnego. Nie tylko świetnie smakuje, ale również bardzo dobrze odżywia – zarówno od wewnątrz, jak i stosowana w zewnętrznej pielęgnacji. Nie jest droga, ani trudno dostępna, jednak wciąż szukamy bardziej luksusowych, typowo kosmetycznych odpowiedników na miarę jej właściwości. Jednym z nich jest olej szafranowy wytłaczany z nasion krokosza barwierskiego. Jak wypadają oba oleje w porównaniu?

FORMUŁA OLEJU

Oba oleje pozyskuje się w procesie tłoczenia na zimno – oliwę z oliwek wytłacza się z miąższu owoców drzewa oliwnego, natomiast olej szafranowy z nasion krokosza barwierskiego. Różnica jest też zauważalna w kolorze – naturalna oliwa ma zielony kolor, choć może być złocista, natomiast olej krokoszowy to płynny olej o żółtym zabarwieniu.

SKŁADNIKI ODŻYWCZE

Zarówno jeden i drugi olej roślinny zawierają dużo witamin i minerałów. Olej oliwkowy to około 85% nienasyconych kwasów tłuszczowych (oleinowy, linolowy, palmitynowy, linolowy i stearynowy), natomiast w oleju z krokosza barwierskiego samych jednonienasyconych tłuszczów jest aż 75%. Olej szafranowy charakteryzuje się większą zawartością kwasu oleinowego należącego do grupy kwasów omega-9.

WŁAŚCIWOŚCI OLEJU

Skupiając się wyłącznie na właściwościach pielęgnacyjnych obu olejów można stwierdzić, że olejek krokoszowy jest produktem roślinnym o lepszym działaniu. Dlaczego? Ma to głównie związek ze zwiększoną ilością oleinowego i linolowego kwasu tłuszczowego w oleju szafranowym. To sprawia, że olejek krokoszowy ma dużo intensywniejsze działa nawilżające i dogłębnie nawadnia skórę sprawiając, że staje się gładka, miękka i świeża. Olejkowi krokoszowemu nie można również odmówić działania odmładzającego, które w oliwie z oliwek nie jest tak wysoko w zestawieniu właściwości. Oba produkty roślinne mają bardzo zbliżone działanie odżywcze, ochronne i łagodzące.