Jednym z mniej znanych i dość egzotycznym (jak na europejski rynek) olejem roślinnym jest ten pozyskiwany z krokosza barwierskiego. Olej szafranowy, bo o nim właśnie mowa, to olejek o wyjątkowo złożonym składzie, bardzo dobrych właściwościach pielęgnacyjnych i bogatej historii. Czemu warto stosować olej krokoszowy w codziennej pielęgnacji włosów? Na to i inne pytania odpowiadamy poniżej.
Otrzymywany przez wytłaczanie w bardzo niskich temperaturach olej szafranowy to znany od tysięcy lat produkt pochodzenia roślinnego. Już w starożytnym Egipcie ceniono jego właściwości odżywcze, a monopol na uprawę krokosza miał faraon. Zapiski o tej cudownej roślinie można odnaleźć też w ajurwedzie oraz chińskiej medycynie tradycyjnej, gdzie używano go jako środka przeciwbólowego. Olej krokoszowy stosuje się w kuchni, medycynie, przemyśle oraz kosmetyce – na tej ostatniej gałęzie skupimy się dzisiaj.
Producenci kosmetyków skupiają się coraz częściej na tym, żeby wykorzystywać naturalne oleje w swoich produktach. Doceniono bogactwo składników oleju krokoszowego, w którym znajduje się źródło NNKT (szczególnie duże stężenie kwasu linolowego z grupy kwasów omega), skoncentrowanej witaminy E oraz fitosteroli. Chętnie wykorzystuje się olejek szafranowy w maskach, kremach, odżywkach i olejkach do włosów, a także w produktach ochronnych przeznaczonych głównie dla skóry przetłuszczającej się i problematycznej, dla włosów zbyt mocno obciążonych, nadmiernie przetłuszczonych, ale jednocześnie wymagających nawodnienia, odżywienia i kompleksowej regeneracji.
Olej krokoszowy świetnie sprawdza się w łagodzeniu stanów zapalnych i odmładzaniu. Stosowany regularnie w pielęgnacji włosów sprawia, że stają się mocniejsze i zyskują jedwabisty połysk. Warto spróbować pielęgnacji olejkiem z krokosza barwierskiego w momencie, kiedy nasze włosy potrzebują ochrony przed wypadaniem i szkodliwymi czynnikami np. promieniowaniem UV. Wystarczy kilka kropel oleju wmasowanego w skórę oraz włosy lub dodanego do produktu pielęgnacyjnego.