Olej szafranowy pozyskuje się w procesie wytłaczania na zimno z nasion krokosza barwierskiego, bliskowschodniego kuzyna rodzimego słonecznika. Od wieków wykorzystuje się go do celów kulinarnych, medycznych oraz kosmetycznych. Czego nie wiesz na temat tego oleju? Przedstawiamy garść ciekawostek na temat oleju z krokosza.
W starożytności monopol na uprawę krokosza miał wyłącznie faraon.
Już w starożytnym Egipcie znane były bardzo dobre właściwości odżywiające, nawilżające i odmładzające oleju z krokosza barwierskiego. Z tego względu prawo do uprawy tej rośliny, a co za tym idzie do pozyskiwania oleju szafranowego, miał tylko faraon. Już wtedy produkt ten był bardzo luksusowy i nie każdy mógł korzystać z jego dobrodziejstwa.
W medycynie chińskiej olej krokoszowy stosuje się jako środek przeciwbólowy.
Od wieków olej szafranowy stosuje się w ajurwedzie, czyli starożytnej medycynie indyjskiej. Docenia się jego właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. W tradycyjnej medycynie chińskiej olejek krokoszowy stosuje się do zmniejszania bólu i poprawiania ukrwienia.
Pod względem odżywczym olej krokoszowy przypomina oliwę z oliwek.
Mawia się, że olejek krokoszowy jest dobrym zamiennikiem dla oliwy z oliwek, której właściwości powinien znać każdy. Wyróżnia się lekką konsystencją, dobrą wchłanialnością i bogatym składem. Cechą charakterystyczną dla olejku krokoszowego są jednak jego dużo lepsze właściwości nawilżające, ponieważ zawiera o wiele więcej kwasów tłuszczowych nienasyconych.
Olej krokoszowy wytłacza się w ściśle określonych warunkach.
Metoda pozyskiwania oleju szafranowego to tłoczenie na zimno. Wykorzystuje się w tym celu specjalnie zaprojektowane prasy ślimakowe, a temperatura tłoczenia nigdy nie jest wyższa niż 40 st. C. To zapewnia, że olej krokoszowy jest olejem dziewiczym – po wytłoczeniu ma taki sam skład biochemiczny jak świeże nasiona rośliny.
Codzienne jego przyjmowanie łagodzi objawy chorób sercowo-naczyniowych.
Pełnowartościowy produkt nie poddany rafinacji i oczyszczaniu ma świetne właściwości lecznicze. Współczesne badania dowiodły, że regularne dawkowanie sobie olejku szafranowego łagodzi stany zapalne, obniża poziom cholesterolu, a nawet zmniejsza ryzyko pojawienia się lub rozwoju choroby wieńcowej, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego oraz miażdżycy.
Olej szafranowy bardzo dobrze sprawdza się jako olej do masażu.
Ze względu na swoją lekką konsystencję i właściwości odmładzające, olejek z krokosza barwierskiego to dobra alternatywa dla innych olejów do masażu. Zmniejsza widoczność zmarszczek, wygładza i uelastycznia skórę oraz zmniejsza nieestetyczne blizny, zaczerwienienia i zmiany skórne.